Veel gestelde vragen

Deze site biedt je informatie over wat Orpheus Nederland is, wat we doen en welke hulp we bieden.
Maar misschien zijn er toch nog vragen waar je even snel een antwoord voor zoekt.
De meest gestelde vragen zetten we hier voor je op een rijtje. En heb je daarna toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: info@orpheusnederland.nl.

We organiseren Open Avonden in Amersfoort, Den Haag, Deventer, Eindhoven en Haarlem. In Noord-Nederland organiseren we huiskameravonden.
Op de Open Avonden van Orpheus kan iedereen praten over datgene wat hem/haar zo bezig houdt. Sommigen worstelen al jaren met homo-, lesbische of biseksuele gevoelens in hun heterorelatie, anderen nog maar kort. Maar iedereen probeert op zijn of haar manier te werken aan de toekomst, samen of alleen. Dus iedereen praat over zijn/haar manier, over wat voor hen een steun is of was, hoe zij met de situatie omgaan. Tijdens zo'n avond komt er heel wat op tafel. Denk daarbij: wat kan ik daarvan gebruiken voor mijzelf. Niet alles wat er gezegd wordt is voor jou een oplossing, dus dat laat je liggen. Maar die éne opmerking, die manier van met de situatie omgaan, daar heb je wat aan. Daar kunnen jullie wat mee doen! Nou, doe dat, pik mee wat voor jou van belang is en waar jullie samen verder over kunnen praten.
Je kunt zowel samen als alleen naar de Open Avonden komen, dat is je eigen keuze. Het voordeel van samen de avond te bezoeken is dat je makkelijker, in periode daarna, in gesprek blijft met elkaar.
De Open Avonden zijn in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage aan de kosten stellen we op prijs. In een aantal locaties wordt wel een bijdrage gevraagd.
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie en de hulpverlening is kosteloos. Een vrijwillige bijdrage aan de kosten stellen we op prijs.
Je kan volledig anoniem bij ons terecht. Ook zullen we nooit informatie delen met anderen. Dus ook je partner zal niets te weten komen.
Het is altijd een emotionele ervaring voor jezelf en je partner om samen door deze tijd te gaan, waar Orpheus Nederland bij kan ondersteunen. Wij geven echter geen persoonlijk advies. Je komt niet bij Orpheus Nederland om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor jou en jullie kan zijn, om uit te vinden waar jouw/jullie nieuwe balans ligt. Dat kan door te bellen naar ons telefoonteam, het bezoeken van een Open Avond of bijvoorbeeld deel te nemen aan de wandelingen.
Leeftijd bepaald niet wat je nog kan doen, het is nooit te laat voor welke keuze dan ook. Maar Orpheus Nederland geeft geen persoonlijk advies. Je komt niet bij Orpheus Nederland om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor jou en jullie kan zijn, om uit te vinden waar jouw/jullie nieuwe balans ligt. Dat kan door te bellen naar ons telefoonteam, het bezoeken van een Open Avond of bijvoorbeeld deel te nemen aan de wandelingen.
Via onze FaceBookpagina en de agenda op deze website.

Dat kan door het bezoeken van een Open Avond of bijvoorbeeld deel te nemen aan de wandelingen.

Orpheus Nederland heeft er bewust voor gekozen om geen dating aan te bieden. Het is wel gebeurd dat mensen elkaar hebben gevonden tijdens activiteiten.

Orpheus Nederland is een vrijwilligersorganisatie. Jouw hulp is zeker welkom! Dat kan als lid van een lokale werkgroep of als deelnemer aan het communicatieteam, of wellicht als bestuurslid? We zullen samen bekijken waar jij energie en plezier uit haalt.

Wil je ook met jouw ervaring anderen helpen als vrijwilliger? Op deze pagina lees je hoe.
Wil je ons financieel ondersteunen? Heel graag! Via deze link kan je een donatie geven.

Er zijn zorgprofessionals die kennis hebben van de problematiek van homo-, lesbische of biseksuele gevoelens binnen een heterorelatie. We zijn momenteel bezig te bekijken hoe we een up-to-date bestand kunnen aanbieden op onze site.

Orpheus Nederland geeft zelf geen advies t.a.v. scheiden, niet op persoonlijk vlak en ook niet op financieel vlak. Mocht scheiding toch een keuze zijn, is ons advies je daarbij te laten ondersteunen door deskundigen. Denk hierbij ook aan pensioen- en belastingadvies. Via Google kom je op diverse websites die informatie verschaffen zoals checklist, mediator, advocaten etcetera.
- Overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden
- https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/aanvragen-echtscheiding
- https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/scheiden

Orpheus Nederland geeft geen persoonlijk advies. Je komt niet bij Orpheus Nederland om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor jou en jullie kan zijn. Om uit te vinden waar jouw/jullie nieuwe balans ligt.
Tijdens de open avonden en telefonisch kan je hier antwoord op krijgen. Het is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, zoals hoe de gezinssamenstelling is, de leeftijd van de kinderen enzovoort.
Orpheus Nederland geeft geen persoonlijk advies. Wel denken wij dat je het alleen moet vertellen aan diegenen waarvan jij vindt dat het voor jou/ jullie meerwaarde heeft om het te vertellen. Tijdens de open avonden krijg je wel van de vrijwilligers of van andere bezoekers ervaringen te horen. Op basis hiervan kan jij zelf besluiten óf en zo ja hoe je het vertelt aan anderen.
Voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen, zal je het waarschijnlijk al een aantal mensen in je omgeving verteld hebben. Die zijn dan dus al op de hoogte en als je daar contact mee wilt houden lijkt een verhuisbericht een logische keuze. Verder is het aan jou of je het anderen via een verhuisbericht wilt laten weten. Zeker als ze nog van niets weten. Tijdens de open avonden krijg je wel van de vrijwilligers of van andere bezoekers ervaringen te horen. Ook over het sturen van een verhuiskaart. Op basis hiervan kan jij zelf besluiten óf en zo ja hoe je het vertelt aan anderen.
Orpheus Nederland geeft geen persoonlijk advies, maar tijdens de gesprekken krijg je wel van de vrijwilligers of van andere bezoekers ervaringen te horen over het omgaan met je (toekomstige) ex. Op basis hiervan krijg jij inzicht over hoe het voor jou kan werken en kan jij zelf besluiten hoe je met je ex om wilt gaan. Los van hoe jij het zou willen, is dat natuurlijk ook mede afhankelijk van hoe jouw ex de omgang wil vormgeven.
Veel gebruikte termen zijn LHBTI+ of Rainbow. De lettercombinatie is zelfs met nog meer letters te vinden. De term “Rainbow” wordt door diverse organisaties en bedrijven als overkoepeld begrip gebruikt waar dus alle stromingen en letters van de afkorting mee bedoelt worden. Binnen onze organisatie zijn bijna alleen de LHB letters vertegenwoordigd: L staat voor lesbisch, H staat voor homoseksueel en de B staat voor biseksueel.

BELGIE
HOTOG (Homo Toch Getrouwd); Leuven. Voor Homo- en bi-mannen die een heterorelatie hebben of hadden. Website: https://www.unique-rbh.be/werkingen/groep/hotog/
GETA (gehuwd en toch anders); Gent. Praatgroep voor gehuwden, waarvan één van beide partners HOLEBI is. Website: http://www.geta.be/
Labyrint een open, toegankelijke vereniging voor lesbische en biseksuele vrouwen van Leuven en omstreken. Website: www.labyrint-vzw.be
Lez*Go richt zich op lesbische vrouwen tussen 25 en 40 jaar. Iets jonger, ouder, bi, queer or whatever? Website: https://lezgo.be/
Kaya 60+ wil activiteiten aanbieden op maat van een actieve, levenslustige maar ietwat rustigere lesbische zestiger. Website: http://labyrint-vzw.be/index.php/kaya-60/
DUITSLAND
Tangiert - Praatgroepen voor partners van bi- of homoseksuele mannen en vrouwen. Website: http://www.tangiert.de/
Regenboog-NAK – Duitse site voor Homo-, bi- en transseksuele Christenen in de Nieuw-Apostolische Kerk. Website: https://regenbogen-nak.de/
ZWITSERLAND
Hetera - Vereniging voor hetero-partners van homoseksuele mannen en van lesbische vrouwen. Website: http://www.hetera.ch/
ITALIE
Rete Genitori Rainbow (regenboogouders) - Voor homo-ouders met kinderen uit een heterorelatie. Website: http://www.genitorirainbow.it/
USA
Straight Spouse Network (hetero echtgenoten netwerk) - Internationale organisatie voor ondersteuning van, en informatie aan, heteroseksuele partners van homo-, biseksuele of transgender mannen en vrouwen. Website: https://www.straightspouse.org/

Een Orpheus-situatie is natuurlijk zeer persoonlijk. Integriteit staat hoog in het vaandel bij Orpheus Nederland. Net zomin dat jij het op prijs zou stellen als jouw naam en situatie in de krant komt, zullen wij, als we het al weten, de privacy van bekende mensen niet schenden. Wat er op internet ook over te vinden is.
Schuiven naar boven